Rohanó világunkban egy nőnek egyre több elvárásnak kell eleget tennie. A feleség és alkalmazotti státus mellett anyaként is helyt kell állni. Nincs olyan nő, aki föl ne tenné a kérdést: milyen anya vagyok én? Mert mindannyiunkban ott a kétely, vajon jól csinálom-e. Milyen következményei lesznek döntéseimnek?

 

Dédnagyanyáink korában nem volt kérdés, hogy az édesanya meddig maradjon otthon gyerekével, természetes volt, hogy a nő feladata a gyereknevelés, a háztartás vezetése, míg a férfié a család fenntartása.
Azóta változott a nők családban betöltött szerepe, és gyerekszülés után feltevődik a kérdés, hogy az édesanya mikor menjen vissza dolgozni.
Van, aki él a gyereknevelési szabadság lehetőségével, és teljes egészében igénybe veszi, mások állásukat féltve, anyagi meggondolásból vagy elhivatottságból hamarabb állnak munkába.
Simion Melinda bükszádi tanítónő, háromgyermekes anya. Mindhárom gyerekénél másként alakult: a most már 11 éves Orsolyát és a 3 éves Bíborkát „hagyta cserben”, és a gyes letelte előtt pár hónappal visszament dolgozni. A kilenc éves Emőkével letöltötte a kétéves szabadságot.
– Tanítónő vagyok, nagyon szeretem a hivatásom, és tapasztalatból tudom, hogy mennyire fontos a pedagógus és gyerekek közötti kötődés kialakulása. Egy osztály tanítását csak tanév elején lehet elkezdeni, ezt tartottam szem előtt, amikor visszamentem oktatni. A kisebbik lányom esetében éppen első osztállyal indítottam – magyarázza Simion Melinda.
Nem létezik olyan anya, akinek ne lenne lelkiismeretfurdalása gyerekével szemben, mert másra kell bíznia, vagy azért mert azt gondolja, hogy nincs elég ideje számára.
– Én is nehéz szívvel váltam, válok el a kislányomtól, de minden döntésemet megalapozottan hoztam –, mondja az édesanya.
Bár a XXI. században élünk, nem szabadultunk meg az előítéletektől, a dolgozó anyáknak ezekkel is meg kell birkózniuk. Karrierista, egoista, nincs ideje a gyerekére – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik őket. Mint általában, ezeknek az előítéleteknek sincs valós alapjuk.
Nem férhet hozzá kétség, hogy az a jó anya, aki örül a gyerekeinek, szereti őket, függetlenül attól, hogy egész nap velük van-e vagy csak este néhány órát – vélik a pszichológusok. Röviden megfogalmazva: az elégedett anya a jó anya. Ha szívesen tölti egész idejét otthon, akkor gyermeke is elégedett lesz. Ha szívesen megy dolgozni, gyermeke akkor is elégedett lesz. A helytelen az, ha az anya otthon marad, bár sokkal szívesebben dolgozna. Ezt elismerni azonban sok szülőnek nehezére esik, mert elvárják a nőktől, hogy örömmel legyenek „csak” anyák a nap 24 órájában.
– Én nem érzem magam rossz anyának azért, mert hamarabb mentem vissza dolgozni. Eleget teszek a hivatásomnak, elvégzem a feladatom, megvan a munkahelyi sikerélményem, hazaérve pedig a gyerekeimmel foglalkozom – mondja Simion Melinda, hozzátéve: számára fontos, hogy egyensúlyban legyen a munka és a család.
Azt, hogy melyik gyerekére hogyan hatott a döntése, hogy dolgozott vagy otthon maradt, még nem tudja felmérni, de arra törekszik, hogy minél több szeretetet adjon a kicsiknek.
A pszichológusok azt tanácsolják, hogy ne legyen bűntudatunk gyerekeinkkel szemben, ne érezzük magunkat hibásnak amiatt, hogy munkába járunk, és nem töltünk 24 órát a közvetlen közelükben. Aki megteheti, maradjon otthon gyerekével két évig, de akinek a család mellett a munkája is fontos, és így boldog, tegye azt, amitől teljessé válik az élete.
A legtöbb nő számára a munka, az önállóság és a siker is hozzátartozik a teljes élethez.
Mindennapi tapasztalatunk, hogy a férfiak és a nők ritkán dolgoznak ugyanolyan pozíciókban. A nők többsége úgynevezett nőies szakmában keresi kenyerét, gondoljunk például a pedagógus pályára vagy az egészségügyi ápolók munkakörére. A férfiak és a nők által betöltött állások igen erőteljesen elkülönülnek egymástól. Mi tehát a siker ára? A leggyakrabban említett áldozat a családi háttér kiegyensúlyozottsága. A közvélekedés szerint a férfiak és a nők életében máshol és más fontossággal bír a pénzkeresés. Ebből fakadóan a társadalom számára teljesen magától értetődő tény, hogy a férfiak futnak be karriert. A szakmai sikerek előkészítésében azonban feledhetetlen szerepe van annak a segítségnek, amelyet a család, legtöbbször a feleség nyújt, aki biztosítja a békés családi hátteret. A női karrierek legfőbb akadálya a nők vállára háruló többes teher, amely a keresőtevékenységen túl a feleség, az anya szerepét is felöleli, és ezzel együtt szinte teljesen „természetesen” a házimunkákat.
 

Székely Hírmondó

 

BIFISZ 2010.05.06. 08:55

Anyák napja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
"Te vagy a forrás, melyből kiszakadtam,
Te vagy a gyökér, melyből felszakadtam,
A küszöb kitől elhívott az élet,
És az öből, akihez visszatérek."   
 
Május első vasárnapján ünnepeltük az Anyák napját. Szentmisével egybekötött ünnepség keretén belül adtunk hálát (gyerekek és fiatalok együtt) a gondoskodásukért, a türelemért, a szeretetért, amellyel körülvesznek minket.
Isten éltesse az Édesanyákat!

 

Idén már 3. alkalommal vettünk részt az Óriáspince-tetőn megrendezett szekértábor és majális ünnepségen. Sepsibükszádról egy közel 50 személyből álló csapat verődőtt össze. Díszítettünk (szekeret), napoztunk (pontosabban rák pirossá égtünk), főztünk (volt zsíros kenyér és bográcsozás), nézelődtünk (nagyon szép és változatos volt a vásár, a színpadi műsorok), pózoltunk (főként Mónika és Lóri :P ) ... egy kellemes szombati napban volt részünk.

süti beállítások módosítása